Bestuurslid Bert van der Stoel overleden
(1949-2020)

Het Markiezenhof heeft een goede vriend verloren

 

Afgelopen zaterdag 4 juli 2020 hebben wij vernomen dat onze medebestuurslid Bert van der Stoel na een kort ziekbed is overleden.

 

Een ieder die Bert heeft gekend weet dat hij het culturele leven van Bergen op Zoom een zeer warm hart toe draagde.

Dat geldt ook zeker in het bijzonder voor het Markiezenhof.

 

Sinds 2018 was Bert medebestuurslid van de Stichting Vrienden van het Markiezenhof. Tijdens onze bestuursbijeenkomsten kon hij op zijn eigen kenmerkende wijze zijn gedachtes delen met ons betreffende de ontwikkelingen en de gang van zaken betreffende zowel het gebouw als het museum.

 

Wij zullen in Bert een persoon missen die hartelijk en betrokken was en vooral zichzelf bleef.

Hèlene van Oorschot-van de Watering

Voorzitter Stichting Vrienden van het Markiezenhof

Opening 'Lage Landen, schatten uit het Rijks' op 16 februari

Eerste tentoonstelling van M5-cyclus al gelijk een succes!

Lage Landen: eerste 'kunstbiennale' Markiezenhof een feit!

De opening van de Lage Landen-expo in Het Markiezenhof is de aftrap van het museumbeleid 'nieuwe stijl'. Grote publiekstrekkers, met stukken uit eigen bezit én het Rijksmuseum, moeten het Stadspaleis nadrukkelijk op de toeristisch-recreatieve kaart zetten - aangevuld met eigentijdse kunst. Lage Landen is de eerste in een serie van vier, die de komende jaren door Nederland reist. Vijf musea werken daarbij samen onder de noemer M5: het Westfries Museum uit Hoorn, het Hannemahuis in Harlingen, Stedelijk Museum Zutphen, Museum Gouda en het Markiezenhof in Bergen op Zoom. 'Lage Landen - schatten uit het Rijks' is vanaf 17 april tot en met 10 juni te bezoeken in de geheel vernieuwde museumzalen op de eerste etage van het Markiezenhof.

 

Met een groots opgezette ontvangst in schouwburg De Maagd kregen de ruim tweehonderd genodigden een voorproefje van wat hen bij de opening te wachten stond. Jonge Bergse muzikanten gaven een optreden, met onder meer een vertolking van het lied 'Dan denk ik aan Brabant' ('want daar brandt nog licht') van Guus Meeuwis. Cultuurgedeputeerde Henri Swinkels (SP) verrichte samen met burgemeester Petter de officiële openingshandeling: met de symbolische drug op een grote rode knop gingen de museumdeuren open - zo was vanuit een beeldscherm op het podium te zien.

 

Herinrichting en klimaatzalen

Daarna ging het gezelschap in groepen van vijftig naar het Markiezenhof, dat een ingrijpende herinrichting heeft ondergaan. De museumingang is vernieuwd -met onder meer een zithoekje met gemakkelijke stoelen- en de eerste verdieping is aangepast. Zo zijn er klimaatkamers waarbij de luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur gereguleerd kan worden. En dat is noodzakelijk om de kostbare kunst op een goede manier te kunnen tonen. Het gaat immers om cultureel erfgoed uit het Rijksmusum-bezit met werken van topartiesten zoals Josef Israels, de gebroeders Maris en Willem Roelofs. Maar ook meesters uit de Gouden Eeuw zijn in de expo te bewonderen, zoals een paneel van Jacob van Ruijsdael. Stuk voor stuk 'pareltjes uit de collectie van het Rijks', zoals de museumdirectie het zelf omschrijft.

 

Hollandse landschappen

De thema-expo Lage Landen heeft het thema 'aarde' centraal gesteld, en met name de landschappelijkheid van het Nederland uit de 17e tot en met de 20e eeuw. Weidse vergezichten met akkers, kaarsrechte sloten, koeien en molens tonen het kenmerkende en bijna stereotype beeld van het Hollandse landschap uit het vóórindustriële tijdperk. En dan vooral van het Nederland boven de grote rivieren; van Bergen op Zoom of omgeving is helaas niets te zien.

 

Jurk van Máxima

Wel zijn er lokale, eigentijdse onderdelen uit de regio; zoals aardewerk en glas, gemaakt van bodemgrondstoffen van de Brabantse Wal. En als bijzondere highlight is er de robijnrode jurk van koningin Máxima, waarvan de stof is gekleurd met meekrapkleurstof die is geproduceerd in west-Brabant. Wie een oude meester-schilderij verwacht uit zuidwestelijk Nederland zal nog even geduld moeten hebben. Het meest dichtstbijzijnde tafereel uit de rondreizende schilderijencylus is een havengezicht uit Vlissingen en dat zal pas over enkele jaren getoond worden, bij de expo met het thema 'Water'.

Werken van Arsis en natuurfotografie

Parallel met de historische schilderijen is in een deel van de tuinzalen een expositie met eigentijdse werken ingericht. Deze zijn van kunstenaars uit de regio Bergen op Zoom, die zijn aangesloten bij Arsis Kunst & Sociëteit. Ook in de Arsis-galerie aan de St Annastraat zijn werken te zien die aansluiten op de Lage Landen-thematiek. Eveneens in de Tuinzalen zijn uitvergrote foto's te zien van boswachter Erik de Jonge, die landschaps- en natuurfoto's heeft gemaakt van de beschermde gebieden van Brabants Landschap. 

Bron: KijkopBergenopZoom.nl

Onthulling na mysterieuze vondst op 16 april

Presentatie in Hofzaal met verhaal van de Zeeridder

Geheimenboek als metafoor voor verborgen verhalen

Tijdens een perspresentatie onthulden wethouder Arjan van der Weegen en museumdirecteur Cees Meijer het  mysterieuze 'geheimenboek' in de vitrine in de Hofzaal. Het boek zou half april gevonden zijn bij vloerwerkzaamheden en sindsdien gonsde het van geruchten over de inhoud en betekenis ervan. Woensdagmiddag 23 mei was de ontknoping van het mysterie. Het boek zelf blijkt nieuw maar staat wél symbool voor de nieuwe richting die het museum inslaat met het vertellen van verhalen: 'Publiek geheim, geheim publiek'.

Tijdens de presentatie is ook het verhaal van de Zeeridder verteld. Deze figuur is afgebeeld op de windvaan van de grote toren en eerder deze dag keerde de Zeeridder weer terug op zijn plaats, na een grondige restauratie. Binnenkort zal ook regelmatig een personage in het Markiezenhof te zien zijn, die als 'vertellende' Zeeridder zijn opwachting maakt.

Onthulling

De onthulling was woensdagmiddag in Bergen op Zoom even het 'gesprek van de dag', ook via internet. Veel mensen konden de diepere betekenis zeker waarderen, maar er waren ook teleurgestelde reacties van degenen die hadden verwacht dat het om een écht eeuwenoude boekband zou gaan. Maar wat is echt? Het boek zelf mag misschien nieuw zijn en een louter symbolische functie hebben; de betekenis van verhalen vertellen en geheimen delen is wél degelijk eeuwenoud en authentiek, aldus museumdirecteur Cees Meijer. In dat opzicht is het kunstzinnige boek-object 'van onschatbare waarde' voor het Markiezenhof.

Winnares via internetverbinding in Parijs op de hoogte gesteld van prijs

Bekendmaking uitslagen jubileum-editie Juniorprijs der Markiezen, woensdag 18 april 2018

Laura Fasseur (16) wint Juniorprijs der Markiezen

In een bomvolle Hofzaal zijn woensdag de winnaars bekendgemaakt van de Juniorprijs der Markiezen. De hoofdprijs is een historische penning, waarvan het origineel uit 1622 in het museum te zien is. Deze prijs gaat naar Laura Fasseur (16), leerlinge van het Roncalli. Zij heeft gewonnen met haar inzending 'Stuurloos?', een animatie over positieve en negatieve gedachten. Fasseur kon de prijs niet zelf in ontvangst nemen omdat ze met haar klas in Parijs is. Via Facetime werd ze gefeliciteerd door de Brabantse cultuurgedeputeerde Swinkels, die de prijzen uitreikte.

 

De Juniorprijs wordt alweer voor de vijfde keer georganiseerd. Het thema van de jubileumeditie is ‘Open your mind, it’s all in there’. De Juniorprijs is een initiatief van de stichting Vrienden van het Markiezenhof. Uiteenlopende kunstuitingen hebben hun plekje in het Markiezenhof gekregen. Dat varieert van schilderijen en ruimtelijk werk tot dans en film. Dit keer doet zelfs een hele klas mee, de internationale schakelklas ISK. Hun verhaal is vastgelegd op film. De finalisten zijn leerlingen van onder meer het Roncalli, het Jan Tinbergencollege uit Roosendaal, het CKB en het Mollerlyceum. 

Deskundigen

Een jury van deskundigen heeft de kunstwerken beoordeeld. De werken moesten aan 3 criteria voldoen; originaliteit, sluit het aan bij het thema, kwaliteit en past het in een museum. Naast de hoofdprijs zijn er woensdagmiddag een tweede en twee derde prijzen plus een publieksprijs uitgereikt. De cultuurgedeputeerde van de provincie Noord-Brabant, Henry Swinkels, had de eer om de winnaars bekend te maken. 

Publieksprijs

De publieksprijs is voor de Internationale schakelklas ISK met hun film 'Actie-Taxi!' De aanmoedigingsprijs is uitgereikt door de voorzitter van Kiwanis, die de Juniorprijs sponsort. Deze gaat naar 'Regenboogfantasie' van Madelief, Floor en Nick van Pomona. Kiwanis is sinds dit jaar sponsor van de Juniorprijs. Een gedeelde derde prijs is voor 'Lost in mind' van Max, Rick, Boas Jasper en Inge (Mollerlyceum) en voor Stijn Franken met zijn filmpje 'How do you feel' (Jongerenatelier CKB). De tweede prijs is voor Anouk Jongeneelen van het Jan Tinbergencollege uit Roosendaal met 'Open your memories'. Een groot oog met in de pupil een filmpje met herinneringen. Alle kunstwerken zijn nog tot 4 juni in het Markiezenhof te bewonderen.

Aan de 5e editie van de Juniorprijs der Markiezen doen 78 jongeren mee met in totaal 28 inzendingen

De werkstukken zijn van 20 maart tot 4 juni te zien in het museum

Expositie inzendingen Juniorprijs in Het Markiezenhof

Van 20 maart tot 4 juni 2018 zijn maar liefst 28 kunstwerken van 78 jongeren tussen de 12 en 18 jaar te bewonderen in het Markiezenhof. Zij krijgen een podium in het museum, de werken zijn opgenomen in de vaste opstelling. Het is alweer de vijfde keer dat de Juniorprijs georganiseerd wordt. In 2010 was de eerste editie van deze kunstwedstrijd. De Juniorprijs is een initiatief van de Stichting Vrienden van het Markiezenhof.

 

De belangstelling voor deelname aan de Juniorprijs is inmiddels enorm gegroeid. Van 11 onderwijsinstellingen voor middelbaar onderwijs doen leerlingen mee die de hele regio vertegenwoordigen. Ruim 200 jongeren, verdeeld over 105 inzendingen dienden in december een voorstel in. De jury koos daaruit 28 inzendingen. Er zijn zes categorieën Beeldend, Dans & Muziek, Proza & Poëzie, Techniek, Drama en Film & Video. De jongeren maken alleen of met een paar andere leerlingen een kunstwerk.

Open your mind, it’s all in there

De deelnemers worden steeds uitgedaagd om verbinding te leggen tussen zichzelf en de samenleving, en positie te kiezen in de lijn van het verleden, heden en toekomst. Dit jaar is het thema ‘Open your mind, it’s all in there..

Het doel van de stichting Vrienden van het Markiezenhof is om via de Juniorprijs jongeren meer te interesseren en te enthousiasmeren voor cultuur, historie en de plaats die zij daarin zelf hebben.

Het is geen talentenjacht. De leerlingen van uiteenlopende leerniveaus en sociale achtergrond  tonen op een gelijkwaardige wijze de resultaten van hun creatieve zoektocht. 

 

Prijsuitreiking

Als bezoeker mag je meestemmen voor de publieksprijs. Bij binnenkomst krijgen bezoekers een formulier mee. De eerste, tweede en derde prijs worden gekozen door een vakjury. Op 18 april is de prijsuitreiking, dan worden de winnaars feestelijk bekend gemaakt. De hoofdprijs ie een replica van de historische beloonpenning uit 1622, waarvan het origineel in het museum te zien is. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Bestuurslid van de Vrienden is Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Uitreiking op Jubileumavond van 2 november 2017

Koninklijke onderscheiding voor Elske van der Hoeden

Een grotere verrassing was niet denkbaar voor Elske van der Hoeden. Vanavond organiseerde zij, samen met haar medebestuurders, het 50-jarig jubileumfeest van de Stichting Vrienden van het Markiezenhof. Het programma was bijna voorbij toen loco-burgemeester Arjan van der Wegen naar voren trad met de mededeling dat het 'de majesteit heeft behaagd' haar te onderscheiden. Al 25 jaar zet zij zich in voor de belangen van Het Markiezenhof. Mede daarom is ze benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Elske van der Hoeden-van Beusekom (76) is geboren in Amsterdam. Na haar huwelijk kwam ze terecht in Bergen op Zoom waar haar echtgenoot huisarts werd. Ze werd actief in het verenigingsleven; zo was ze in de jaren '80 bestuurslid en later voorzitter van de jeugdcommissie van hockeyvereniging Tempo. Ook maakte ze deel uit van het plaatselijk bestuur van het Mollerlyceum, in een periode dat de onderwijsinstellingen in een complexe fusieprocedure betrokken was.

Juniorprijs der Markiezen

In 1993 werd ze gevraagd voor het bestuur van de Stichting Vrienden van het Markiezenhof, mede vanwege haar organisatorische kwaliteiten. Al geruime tijd is ze secretaris van de Stichting, die het Markiezenhof ondersteunt bij onder meer collectieverwerving en PR/promotie. Verder onderhoudt ze de contacten met de diverse cultuurverenigingen in de regio en is ze nauw betrokken bij de organisatie van de Juniorprijs der Markiezen. Dat is een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor jong talent, jongeren van 11 tot 18 jaar. De Juniorprijs is mede op haar initiatief tot stand gekomen en gaat inmiddels het tweede lustrum in.

Album 'Jakob en de Lakenschuilers' ook te koop in de boekhandel vanaf 3 november 2017

Cadeau's aan de Vrienden én het museum tijdens Jubileumavond van 2 november

Jubileumgeschenk: Stripalbum en Gouden Chevalier

Het is het eerste échte stripalbum over stadspaleis Het Markiezenhof. Striptekenaar Wouter Goudswaard (onder anderen bekend van de cartoons Knuppel & Knots) tekende voor dit album. Het heeft de titel 'Jakob en de Lakenschuilers' en het verhaal speelt zich af in en rondom het Markiezenhof van 1518. De eerste exemplaren van het stripboek zijn vanavond uitgedeeld aan de Vrienden van het Markiezenhof, tijdens de jubileumavond. Het is immers 50 jaar geleden dat zowel Het Markiezenhof als de ondersteunende vriendenstichting zijn opgericht. En dat is donderdagavond uitvoerig gevierd.

Het thema van de avond was 'feest'. Zo'n 180 genodigden kwamen naar de bijeenkomst in de Hofzaal en de belangstelling was zó groot, dat een deel van het gezelschap in de tuinzalen werd geplaatst waar de ze activiteiten via een beeldscherm konden volgen. De feestavond had een strak programma, dat letterlijk op de minuut af werd geregisseerd.

Gouden Chevalier

Er waren diverse sprekers, onder anderen stadshistoricus Yolande Kortlever en directeur Cees Meijer van het  Cultuurbedrijf. De laatstgenoemde mocht ook een cadeau in ontvangst nemen: de Gouden Chevalier. Dat is een verguld bronzen legpenning van de inmiddels overleden kunstenaar Felix van der Linden. Hij maakte in de jaren '80 het beeld Chevalier dat sindsdien in de Beeldentuin van Het Markiezenhof staat. Speciaal voor de Vriendenstichting ontwierp hij deze legpenning waarop de Chevalier is afgebeeld. Deze zal binnenkort in het museum te zien zijn, samen met de andere penningen en museumvoorwerpen die de Stichting in de afgelopen decennia voor de collectie heeft verworven. En dat is behoorlijk wat: schilderijen, kunstvoorwerpen maar ook meubels in de Stijlkamers -zoals het hemelbed en de staande klok- zijn door de Stichting Vrienden van het Markiezenhof gekocht.

Vooruitblik naar 2018

Het wérkelijke jubileumjaar moet nog beginnen en er staan in 2018 ook de nodige activiteiten op stapel. Zoals de jubileum-editie van de Juniorprijs der Markiezen, een aanmoedigingsprijs voor jong creatief talent van 11 tot en met 18 jaar. Daaraan doen de scholen, CKB en bibliotheek mee. Het thema is 'Open Your Mind' en de prijs wordt komend voorjaar uitgereikt. Zie ook: www.juniorprijs.nl

 

Historische hapjes

Na afloop van de plechtigheden was er donderdagavond een receptie waar dames in historische kleding rondliepen om hapjes uit te delen, die gemaakt zijn volgens middeleeuws recept. Zo konden de gasten letterlijk de smaak van het verleden proeven. De genodigden die donateur van de Vriendenstichting zijn, konden een exemplaar van het stripboek meenemen dat door Wouter werd gesigneerd.

 

Vanaf vrijdag 3 november verkrijgbaar

• Het stripalbum 'Jakob en de Lakenschuilers' is vanaf vrijdag 3 november in de Bergse boekhandel verkrijgbaar (Quist en Van der Kreek), en bij de balies van VVV De Brabantse Wal en het museum in het Markiezenhof. De winkelprijs is 9,95 euro en de opbrengst komt ten goede aan de Stichting Vrienden van het Markiezenhof.

Bergs 'staand horloge' naar het Markiezenhof

Presentatie tijdens Vriendenavond van 19 oktober 2016

Vrienden verwerven klok van Jacobus G. Auwers

De Stichting Vrienden van het Markiezenhof heeft een unieke klok gekocht: een zogeheten staand horloge van het Amsterdamse type, gemaakt rond 1760 in Bergen op Zoom. De klok is vervaardigd door de uurwerkmaker en -handelaar Jacobus G. Auwers, die halverwege de 18e eeuw werkzaam was in de Markiezenstad. De nieuwste aankoop is woensdagavond gepresenteerd, tijdens de jaarlijkse Vriendenavond van de stichting. De klok staat opgesteld in de Henriettekamer, één van de Stijlkamers in de zogeheten Franse vleugel van Het Markiezenhof, naast het bekende blauwe hemelbed.

 

Al sinds de restauratie van de stijlkamers, halverwege de jaren '70, was de Vriendenstichting op zoek naar een staand horloge uit de werkplaats van Auwers. Voor zover bekend is dit de enige klokkenmaker die in de 18e eeuw in Bergen op Zoom gevestigd was en op een kwalitatief hoog niveau werkstukken afleverde. Deze uurwerkverkoper woonde slechts korte tijd in de stad en was afkomstig uit 's-Hertogenbosch. Er zijn slechts drie exemplaren bewaard gebleven, waarvan één zich in een particuliere verzameling in België bevindt en één in de collectie van een museum in Mannheim (Duitsland). De derde staat nu in Het Markiezenhof.

 

Auwers stelde zijn klokken hoogstwaarschijnlijk samen uit onderdelen die hij elders inkocht: zo zijn de uurwerken van de drie bewaard gebleven klokken typisch Engels en vermoedelijk geïmporteerd. De klokkasten in Louis XV-stijl zijn wél in Nederland gemaakt en besteld bij een meubelmaker. Overigens verkocht Auwers ook andere tijdinstrumenten: zo bezit het Markiezenhof een zilveren zakhorloge met zijn signatuur op de wijzerplaat.

 

De Vrienden van het Markiezenhof hebben de klok in 2014 gekocht bij veilinghuis Dickhaut in Maastricht. Hoewel de klok op het moment van aanschaf in een complete en werkende staat verkeerde, is in overleg met het museum besloten deze toch grondig te laten restaureren. De gespecialiseerde restauratie is uitgevoerd in het uurwerkatelier van Joost Jongerius in Wagenberg (Made/Drimmelen). De kastombouw is gerestaureerd door meubelmaker Jan Bolders uit Roosendaal.

 

Tijdens de Vriendenavond van woensdag 19 oktober is uitvoerig aandacht besteed aan de nieuwste aanwinst. Oud-conservator en gastspreker Jan Peeters hield een betoog over de historie van de klokkenmakersfamilie Auwers. Namens de Vriendenstichting gaf Han Verbeem een uiteenzetting over de ontwikkeling van de Nederlandse staande klok. Daarbij heeft de klok ook formeel een plaats in het museum gekregen met een symbolische handeling: conservator Karin Rietbroek kreeg tijdens de Vriendenavond de opwindsleutel van het staand horloge aangereikt.

 

De aanschaf van de klok past in het verwervingsbeleid van de Vriendenstichting: eerder zijn al een albasten schoorsteenpendule en een Cartelklok gekocht. Ook deze objecten staan opgesteld in de Stijlkamers. Het begrip 'staand horloge' heeft niets met een polshorloge te maken maar verwijst naar het Franse woord 'horloge', waarmee een klok of uurwerk wordt aangeduid.

Tentoonstelling over 15 jaar Arsis Kunst & Sociëteit

Van 11 augustus tot en met 11 september 2016

Arsis viert kunst!

Op 10 en 11 september is het weekeinde van Kunsten in de Monumenten met dit jaar als thema ‘Symbolen en Iconen’. Om een mooie verbinding te maken tussen 15 jaar Stichting Arsis, Kunsten in de Monumenten én de hedendaagse beelden heeft Arisis een publieke prijsvraag uitgeschreven hoe je ‘feest’ kunt uitbeelden door middel van een emoticon. Bezoekers konden tot 1 augustus hiervoor een ontwerp inleveren bij het museum. De prijs (een boekje van cartoonist Wouter Goudswaard) is gewonnen door Fae van Rooij, de dochter van voormalig Aris-voorzitter Don van Rooij. Het winnende ontwerp is in de expositie te zien.

Om het 15-jarig bestaan te vieren, verzorgt stichting Arsis, Kunst & Sociëteit, een overzichtsexpositie in het Markiezenhof. Arsis is vijftien jaar geleden opgericht om een bijdrage te leveren aan een professioneel kunstklimaat in de regio Bergen op Zoom en heeft als doel zijn leden te ondersteunen bij hun professionele praktijk. Arsis staat open voor alle disciplines in kunst.

De overzichtstentoonstelling zal worden voorzien van diverse activiteiten, zoals een podium voor jonge kunstenaars, muziek en performances. Ook wordt er een wedstrijd uitgeschreven met het thema Iconen en Symbolen zodat er een verbinding is met de expositie en Kunsten in de Monumenten.

• De opening van Arsis viert kunst! is op 11 augustus, de expositie loopt tot en met 11 september 2016.

 

Zie ook: www.arsis-boz.nl

 

 

Juniorprijs der Markiezen weet jong én oud te binden aan het museum

Vijfduizend bezoekers voor Juniorprijs 2016

De Juniorprijs der Markiezen, met de bijbehorende expositie, heeft dit jaar zeker 5000 bezoekers naar het museum gebracht. Dat blijkt uit de eerste evaluatie van deze editie van de prijs.

 

Bestuurslid Elske van der Hoeden, die namens de de Vriendenstichting de Juniorprijs begeleidt, is bijzonder tevreden met het resultaat. “Daarmee is een belangrijk doel van de prijs bereikt: méér mensen en vooral méér jongeren te binden aan het museum.”  De Juniorprijs heeft zich inmiddels bewezen als serieuze jeugdcultuuurprijs. “Dat biedt vertrouwen voor de toekomst.”

 

www.juniorprijs.nl

 

 

Jubileumeditie Juniorprijs der Markiezen in 2018

Nieuwe thema bekendgemaakt tijdens prijsuitreikingen

'Open your mind'

De Juniorprijs der Markiezen viert feest in 2018. Dat jaar beleeft de cultuurprijs voor jong talent het eerste lustrum. Bovendien bestaat de organisatie van de Juniorprijs, de Stichting Vrienden van het Markiezenhof, dan exact 50 jaar. Dat maakte Peter Pel, voorzitter van de Juniorprijs-werkgroep, woensdagmiddag 18 mei bekend bij de uitreikingen van de huidige editie van de prijs. Tegelijk presenteerde Pel het nieuwe logo én het nieuwe thema van de 2018-editie van de Juniorprijs: 'Open Your Mind'.

 

De Juniorprijs der Markiezen wordt tweejaarlijks toegekend aan jongeren in de leeftijdscategorie van 11 tot en met 18 jaar. Daarbij kunnen de deelnemers zowel individueel meedoen als in groepsverband; ze worden daarbij ondersteund door hun school of onderwijsinstelling. Daarbij doen leerlingen mee van de middelbare scholen in de regio, maar ook jongeren die lessen volgen bij het CKB. De uitvoering van de Juniorprijs-organisatie is in handen van een werkgroep die onder auspiciën van de Vriendenstichting werkt.

 

Inmiddels gaat de Juniorprijs der Markiezen naar het tienjarig bestaan toe. De eerste editie is toegekend in 2010 (History is Future, future is history), in 2012 (Move on people, people move on), in 2014 (Change the World, the World  changes you) en deze week zijn de prijzen voor 2016 uitgereikt (Turn the key, there is more than youw know you know).

 

www.juniorprijs.nl

 

 

Uitreikingen Juniorprijs der Markiezen, woensdag 18 mei

Tweede en derde prijs voor 'Gluren naar een antwoord' en 'Reflection' - Publieksprijs voor 'Sleutelfiguren'

'Door de tijd heen' van RSG t Rijks wint Juniorprijs 2016

In een tjokvolle Hofzaal zijn woensdagmiddag 18 mei de prijzen uitgereikt van de Juniorprijs der Markiezen, editie 2016. Tientallen jongeren in de leeftijd van 11 tot en met 18 jaar hebben deelgenomen aan de wedstrijd, waarbij ze zijn uitgedaagd om een creatieve productie te maken over het thema 'Turn the Key'. Daarbij ging de eerste prijs naar het werkstuk 'Door de tijd heen' van de schoilieren Kevin Manneke, Krijn van Viet, Sander Delis en Rick Janse. Zij ontvingen van wethouder Arjan van der Weegen de Gouden Beloningspenning én een cheque van 300 euro. De Juniorprijs der Markiezen is een initiatief van de stichting Vrienden van het Markiezenhof, die de wedstijd organiseert én tevens hoofdsponsor is.

 

Het was een hele klus voor de jury om uiteindelijke keuzes te moeten maken, zo vertelde werkgroepvoorzitter Peter Pel bij aanvang van de uitreikingen. De kwaliteit van de inzendingen is bijzonder hoog. De deelnemers konden meedoen in vier categorieën: Beeldend, Dans & Muziek, Proza & Poezie, Techniek. Voor de bekendmaking van de winnaars was erfgoed-deskundige  Patrick Timmermans uit Den Bosch overgekomen naar Het Markiezenhof. Met enig gevoel voor flair wist hij tijdens de uitreikingen de spanning er goed in te houden.

 

Zelfstanig gewerk en samengewerkt

"De eerste prijs is voor een project waar heel zelfstandig is gewerkt en samengewerkt", vertelde Timmermans. "Tegenslagen werden overwonnen met een strak kunstzinnig eindresultaat. Het gaat om een creatieve en originele uitvoering, waarbij iedere gezichtshoek een andere beleving laat ontstaan." De drie scholieren van RSG 't Rijks namen glunderend de hoofdprijs in ontvangst. En wat ze met het geld gingen doen? 'Geen idee", moest één van hen toegeven. Een ander wist het wel: 'Autorijlessen!"

 

Tweede, derde en Publieksprijs

Uiteraard waren er meerdere prijzen te verdelen, deze middag. De tweede prijs (€200) is voor het project 'Gluren naar een antwoord' van Sienna van Geel en Floor Dagelinckx; de derde prijs (€100) naar het kunstwerk 'Reflection' van Dani Waar. Bezoekers van Het Markiezenhof konden de afgelopen weken stemmen voor de Publieksprijs: deze onderscheiding is voor 'Sleutelfiguren' van Xueging Lin, Laura van Loenhout en Fleur van Efferen.

 

Aanmoedigingsprijs en vermeldingen

De Aanmoedigingsprijs jong talent met €50 is gegaan naar 'Circle of change' van Van Amber Meininger. Tenslotte was er nog een tweetal eervolle vermeldingen: deze zijn voor de voorstelling 'REVANCHE' van de dramaklas van RSG 't Rijks, en voor het poezieproject 'Why?' van Sidika Hasanova.

 

Na afloop van de prijsuitreikikingen was er op de binnenplaats van Het Markiezenhof een ijsje voor alle deelnemers en belangstellenden. Tenslotte gingen de jongeren per VIP-bus weer terug naar hun scholen; tenslotte was het wél het een doordeweekse schooldag zoals alle andere en de lessen gingen weer gewoon verder.

 

Bekijk ook het foto-album van de prijsuitreikingen (klik hier)

 

 

De Juniorprijs der Markiezen, editie 2016

Expositie: 20 april t/m 3 juni  - Prijsuitreikingen: 18 mei

Turn the key... there is more than you know you know

Dit voorjaar kunnen jongeren van 11 tot en met 18 jaar opnieuw meedingen naar de Juniorprijs der Markiezen. Tot en met 7 januari was het mogelijk om in te schrijven voor de 4e editie van deze prijs, en daarbij een ontwerp in te dienen. De werkgroep maakte vervolgens een selectie van deelnemers die door kunnen naar de finale. Het was een lastige klus om keuzes te maken, want de kwaliteit was ook ditmaal hoog! Inmiddels is er terugkoppeling geweest met de deelnemers. De resultaten zijn van 20 april t/m 3 juni in het museum te zien.

 

In de week van 11 t/m 18 april was de opbouw van de werkstukken en op 20 april opende wethouder Arjan van der Weegen om 14.00 uur de expositie van de finalisten. De cultuurwethouder was zichbaar onder de indruk van de hoge kwaliteit van de inzendingen! De weken ná 20 april hebben bezoekers de gelegenheid om een stem uit te brengen voor de Publieksprijs. Uiteindelijk zal een vakjury de werken beoordelen voor de Eerste, Tweede en Derde Prijs. De uitreiking is op 18 mei, om 14.00 uur in de Hofzaal. Alle Vrienden van het Markiezenhof -en belangstellenden- zijn van harte welkom om deze happening bij te wonen!

 

Er zijn vier categorieën, waarin de jongeren hebben meegedaan: Beeldend, Dans & Muziek, Proza & Poezie, Techniek. Eenvakjury en het publiek bepalen tenslotte welke werken voor een prijs in aanmerking komen. Uiteraard is er als hoofdprijs dereplica van de Gouden Beloningspenning. Daarnaast zijn er voor de winnaars van prijzen 1 t/m 3 geldprijzen (€300, €200 en €100) beschikbaar. Ook aan de Publieksprijs is een geldbedrag verbonden (€150).

 

Het thema van deze Juniorprijs-editie is: ‘Turn the key; you know more than you know you know’. Centraal staat de mens die zelf in actie komt, die veel meer weet en kan. En daardoor zelf invloed heeft op de wereld en de geschiedenis. Maar dan moet je wél je eigen krachten eerst ontdekken...

 

www.juniorprijs.nl

 

• De Stichting Vrienden van het Markiezenhof is initiatiefnemer én hoofdsponspor van de Juniorprijs der Markiezen. De Gouden Beloningspenning wordt aangeboden door de Bergse edelsmederij en juwelier ArtObject.

 

 

Social community Project 'Beweeg Me' - Annemarieke van Peppen

Nog tot en met 10 juni 2016

Portretfotografie van de innerlijke kracht

Onder de noemer ‘Beweeg Me’ heeft Annemarieke van Peppen tot 10 juni een tijdelijke werkplek annex atelier en fotostudio in de middelste tuinzaal van Het Markiezenhof ingericht. In de zaal ernaast is een expositie te zien van portretten en stop-motion installaties van dit ‘social comunity’ project. Iedereen is fotogeniek, dat moet vooral blijken uit het werk van de gedreven kunstenares.

 

Annemarieke fotografeert mensen het liefst zo ‘echt’ mogelijk. In een tijdsbeeld dat gedomineerd lijkt door uiterlijk vertoon, waarin mensen op social media vooral hun best doen zo geslaagd mogelijk voor de dag te komen, zoekt deze fotografe de innerlijke kracht. Het levert momentopnamen op die mensen tonen zoals ze zijn, in al hun imperfecte schoonheid. “Lelijke mensen bestaan niet”, is het uitgangspunt. Geen opsmuk, geenluxe decors, hoogstens een echt persoonlijk voorwerp met een verhaal erbij en verder vooral levensechte portretten.Ze maakte eerder een serie in haar Lepelstraatse studio en werd naar aanleiding daarvan gevraagd om dit in Het Markiezenhof te komen doen. Bijna een half jaar zal ze daar mensen ontvangen om ze te vereeuwigen op haar eigen wijze: zo authentiek mogelijk. “Weg met dat overdreven perfecte beeld! Ik wil geen geposeerde foto’s maar ontspannen gezichten tonen die wat te vertellen hebben. En ik wil graag een dwarsdoorsnede laten zienvan een samenleving.”

 

www.beweegme.nl

 

 

Vriendenavond 2015 - erepenning voor schenkster Bernadien Feber-Swellengrebel

Woensdag 6 oktober

Vorstelijk geschenk voor Vrienden: schilderij Karl-Theodor 

Woensdag 6 oktober 2015 was een bijzondere Vriendenavond. De Vrienden van het Markiezenhof kregen een kostbaar 18e-eeuwsschilderij overhandigd: het portret van de laatste markies van Bergen op Zoom, Karl-Theodor van Palts-Sulzbach. Het doek iseen schenking van mevrouw Feber-Swellengrebel uit Den Haag. Zij is die avond benoemd tot ‘Vriend voor het Leven’, met deGouden Beloningspenning, en heeft gratis toegang tot het museum en mag alle komende activiteiten als bijwonen! Eremetaalwas er ook voor vertrekkend directeur Wim Reijnders. Hij mocht eveneens de Beloningspenning in ontvangst nemen.

 

 

Gratis kaarten af te halen bij VVV

Zaterdag 12 en zondag 13 september

'Grebbe weer open tijdens Kunsten in Monumenten'

Het ondergrondse gangentelsel van de Grebbe is vanaf het weekeinde van Kunsten in de Monumenten (12 en 13 september) hoogstwaarschijnlijk weer open voor het publiek. Entreekaarten voor dit weekeinde zijn vanaf zaterdag 5 september gratis af te halen bij de VVV aan de Kortemeestraat (maximaal 2 per persoon). Volgens projectleider Peter Bogers van de gemeente gaat het lukken om de schade, die is ontstaan door de zware regenval van eerder deze maand, dusdanig te herstellen dat rondleidingen mogelijk zijn.

 

"De extreme regenval heeft onder meer een oude reparatie aan het gewelf opnieuw beschadigd en medewerkers zijn met man en macht bezig het metselwerk te herstellen", aldus Peter Bogers. Verder moet er vooral veel worden schoongemaakt, want de de waterstroom heeft een grote bende achtergelaten. Bogers maakt wel een voorbehoud: als er opnieuw zware neerslag komt, lopen de werkzaamheden vertraging op en wordt het lastig de datum te halen. "Het blijft spannend".


Het is exact een jaar geleden dat de rondleidingen door de Grebbe van start gingen; de monumentengidsen van SMB kregen hiervoor een speciale training. Stichting Vrienden van het Markiezenhof heeft de vier informatiepanelen gesponsord die uitleg geven over de Grebbe. Deze borden zijn geplaatst bij de Grebbe-toegang achter de Beeldentuin van Het Markiezenhof.

 

Entreekaarten (max. 2 p.p.) voor één van de rondleidingen op zaterdag 12 en zondag 13 september zijn vanaf 5 september gratis af te halen bij de VVV, Kortemeestraat 19. Zie ook: www.kunstenindemonumenten.nl

 

 

Modeshow Ward Warmoeskerken en Ben Clevers

Zaterdag 12 en zondag 13 september

Le Jardin de Couture

Goudsbloemen verbeelden het gilde van de edelsmeden. Varens en klimop groeien vanuit de naden van een broek omhoog. Een molensteenkraag van groene bladeren vertelt over het gilde van de bakkers. Laurierbladeren, orchideeën, hop: ze vormen samen met katoen, zijde en jute ‘Le Jardin de Couture’. Een modepresentatie in de Franse Tuin van Het Markiezenhof die het monumentale verleden van Bergen op Zoom letterlijk tot bloei laat komen!

Bloemkunstenaar Ben Clevers en ontwerper Ward Warmoeskerken verweven bloemen en kostuums tot een eenheid. Zo vormen zij sculpturen die de rijkdom van de ambachtsgilden van de stad weerspiegelen. In een wervelend modetheater nemen zij je mee naar een sprankelende bloementuin, die het verleden doet herleven en een open blik richt op de toekomst.

‘Le Jardin de Couture’ is tevens de officiële openingsceremonie van de Landelijke Monumentendag 2015 en Kunsten in de Monumenten, op donderdag 10 september.

Voorstellingen zijn zaterdag 12 en zondag 13 september. Aanvang beide dagen om 14.30 uur en 16.00 uur. Toegang tot de Franse Tuin via de Achterplaats van Het Markiezenhof. Entreekaarten zijn vanaf 5 september gratis af te halen bij de VVV, Kortemeestraat 19. Zie ook: www.kunstenindemonumenten.nl

 

 

Expositie Kunstcollectief SynapsZ

Weekeinden in augustus en september

Zientuigen

In Het Koetshuis van Het Markiezenhof exposeert Kunstcollectief SynapsZ tijdens de weekenden tussen 14 augustus en 27 september. Naast eigen kunstwerken ontvangt het kunstcollectief dertien gastkunstenaars, diverse musici, vertellers, acteurs, architecten en gastronomen, die in afwisselende samenstelling en op gezette tijden hun eigen invulling geven aan het thema ‘Zientuigen’. ‘Zientuigen’ is kijken, luisteren, proeven, voelen en ruiken.

 

De expositie is in deze periode elke vrijdag, zaterdag en zondag te bekijken tussen 11.00 en 17.00 uur, de toegang is gratis. Het Koetshuis (de voormalige Jeugdbibliotheek) is te bereiken via de achterpoort van Het Markiezenhof aan de Hofstraat. Per week worden er wijzigingen in de opstelling aangebracht, waarbij sommige kunstwerken plaats maken voor nieuwe. Zo blijft de tentoonsteling de toeschouwers ook bij een nieuw bezoek telkens weer verrassen!

 

 

Tentoonstelling Jacques van der Smissen

Van 25 juni t/m 24 juli

Et Dieu… créa la femme
In het Koetshuis van Het Markiezenhof is de tentoonstelling  ‘Et Dieu… créa la femme’ van beeldend kunstenaar Jacques van der Smissen (1942 - 2011) te zien. De tentoonstelling is samengesteld door zijn dochter Annemarie  en vrouw Ellen van der Smissen.

‘Et Dieu…créa la femme’  biedt een overzicht van kunstwerken van Jacques van der Smissen.  Er is werk te zien vanaf zijn studietijd op de kunstacademie  tot vlak voor zijn dood met als  thema 'de vrouw in al haar facetten'. Het vrouwelijk model vormde vaak een terugkerend onderwerp in zijn werk. Van der Smissen maakte veel vrouwenportretten in opdracht maar ook met een politiekstatement. Krachtige werken met vaak een kwetsbare kant, veel werk is nog nooit aan het publiek getoond. Er is werk te zien in diverse schilder- en tekentechnieken. Een deel van de geëxposeerde kunstwerken is te koop. Met deze tentoonstelling willen Annemarie en Ellen van der Smissen het publiek nog één keer de kans geven om al dat moois te bewonderen. Het bronzen beeld ‘het lezend meisje’, wat jaren voor de bibliotheek  in Halsteren heeft gestaan en in opdracht van de gemeente is gemaakt, zal gedurende de expositie te zien zijn in de in de beeldentuin bij Koetshuis.

 

De expositie is te zien in het Koetshuis (voormalige Jeugdbibliotheek-gebouw), te bereiken via de achterpoort aan de Hofstraat. Toegang voor deze tentoonstelling is gratis.

 

 

Geschiedkundige Kring van stad en land van Bergen op Zoom

Aanmelden nog mogelijk tot 1 september

School voor Geschiedenis

In september 2015 start voor het 6e jaar de School voor Geschiedenis, een initiatief van de Geschiedkundige Kring van stad en land van Bergen op Zoom. U kunt nog inschrijven voor het 1e cursusjaar.

Informatie kunt u vinden  op www.geschiedkundigekringboz.nl

U kunt ook  bellen naar 0164-238621

of mailen naar svg@geschiedkundigekringboz.nl

 

 

In de maanden juli en augustus

Voor Vrienden gratis toegankelijk, op vertoon van Vriendenpas

Roofvogelshows 2015

In de maand juli en augustus zijn er weer roofvogelshows in Het Markiezenhof. Valkerij 'Roofvogels en Uilen' tovert de Franse tuin van het Stadspaleis om tot het indrukwekkende territorium van roofvogels. Vrienden van Het Markiezenhof kunnen de shows gratis bijwonen, als zij op vertoon van hun Vriendenpas het museum bezoeken.

 

Tijdens de demonstratie vliegen verschillende vogels geruisloos over het publiek. Gekleed in middeleeuwse kostuums geven de valkeniers samen met hun circa 12 vogels een spectaculaire show. Tijdens de demonstraties proberen ze het publiek op een leuke manier iets bij te brengen over de roofvogels. Een afwisselend programma waarbij de valkeniers achtergrondinformatie geven over de dieren, zo geven ze uitleg over wat ze eten en waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Met de vogels wordt op enkele centimeters boven de hoofden van het publiek gevlogen, zodat iedereen het goed kan zien. De vogels lopen en vliegen letterlijk door het publiek heen.  Wie durft mag zelf de leren handschoen aantrekken en een uil of valk laten vliegen. De shows van de valkerij zijn bijzonder en leerzaam voor jong en oud. Alles wat gedemonstreerd wordt is gebaseerd op het natuurlijke gedrag van de vogels. 

De roofvogelshows van valkerij ‘Roofvogels en Uilen’ zijn op zaterdag 18 juli, woensdag 22 juli, woensdag 29 juli, op zaterdag 1 augustus, woensdag 5 augustus, zaterdag 8 augustus en woensdag 12 augustus. De shows zijn in de Franse tuin van het stadspaleis, de eerste show begint om 13.30 en de tweede om 15.00 uur. De voorstellingen duren gemiddeld 45 minuten. 

 

 

Geuren expositie
Van 6 april t/m 21 september

Justus Turcq en het geheim van het pestparfum

Van 6 april tot en met 21 september is in Het Markiezenhof een tentoonstelling te zien en te ruiken over de geur van de Gouden Eeuw. Deze interactieve familietentoonstelling is voor iedereen vanaf  6 jaar.  


Justus Turcq

Justus Turcq werd in 1637 benoemd tot stadsdokter van Bergen op Zoom. Hij was schepen (wethouder), burgemeester, pensionaris, stadssecretaris, rentmeester, stadhouder, lijfarts en raadsheer van de markiezin van Bergen op Zoom. Deze bijzondere en veelzijdige man speelt de hoofdrol in de tentoonstelling. Op ontdekkingstocht door het laboratorium van Justus Turcq kom je steeds meer te weten over het pestparfum. 

Odoroscoop

In het laboratorium van de stadsdokter ontdekt de bezoeker met behulp van een tablet en de speciaal ontwikkelde applicatie 'de odoroscoop' hoe het in de Gouden Eeuw rook. Met de app scannen zij de alchemistische tekens en lossen vragen op over de 17e eeuw. De vragen worden gecombineerd met geuren, te ruiken in geurkistjes op de expositie. Deze variëren van de stank van de Grebbe, lekkere kruiden, specerijen tot bloemen van de markt. Stapsgewijs komt de bezoeker achter het grootste geheim; het recept voor een parfum tegen de pest.

 

• Deze expositie is voor de Vrienden van het Markiezenhof gratis toegankelijk, op vertoon van de Vriendenpas.