Juniorprijs der Markiezen

De Stichting Vrienden van het Markiezenhof is initiatiefnemer van de Juniorprijs der Markiezen. Bij de start van het initiatief in 2010 heeft een werkgroep van de Vrienden de toekenning van Juniorprijs gedurende vijf achtereenvolgende edities gecoördineerd. Sinds april 2019 is de organisatie van de Juniorprijs in handen van het Cultuurbedrijf van de gemeente Bergen op Zoom. 

 

De Juniorprijs  der Markiezen wordt om de twee jaar toegekend aan jongeren tussen de 12 en 18 jaar uit Bergen op Zoom en omgeving. De deelnemers worden daarbij gestimuleerd hun creatieve mogelijkheden te ontdekken. De finalisten mogen hun werk tentoonstellen in het museum. Daarbij zijn verschillende disciplines mogelijk: Beeldend, Dans & Muziek, Proza & Poëzie, Techniek, Drama en Film & Video.

De hoofdprijs is een replica van de historische Beloningspenning van 1622, waarvan het origineel zich in het museum bevindt. Daarnaast is er een tweede en een derde prijs, en een Publieksprijs. In 2018 is voor het eerst de Kiwanisprijs uitgereikt. Aan de prijzen zijn geldbedragen tussen de 100 en 300 euro verbonden.

In 2018 is de vijfde editie van de Juniorprijs der Markiezen, die als thema heeft: 'Open your mind, it's all in there'. De prijzen zijn op woensdag 18 april in de Hofzaal uitgereikt door de Brabantse cultuurgedeputeerde Henri Swinkels. De eerste prijs is toegekend aan Laura Fasseur (16), leerlinge van het Roncalli. Zij won met haar inzending 'Stuurloos?' 


De tweede prijs is voor Anouk Jongeneelen van het Jan Tinbergencollege uit Roosendaal met Open your memories. Een gedeelde derde prijs is voor 'Lost in mind' van Max, Rick, Boas Jasper en Inge (Mollerlyceum) en voor Stijn Franken met zijn filmpje 'How do you feel' (Jongerenatelier CKB). 

 

De publieksprijs is voor Internationale schakelklas ISK met hun film 'Actie-Taxi!' De Kiwanisprijs is voor 'Regenboogfantasie' van Madelief, Floor en Nick (Pomona).

BRAIN SUPPORT
BRAIN SUPPORT

School: ZuidWestHoek College Inzenders: Evelien Trieller (12), Sofie van der Velden (12)

LOST IN MIND
LOST IN MIND

School: Mollerlyceum Inzenders: Max van Egerschot (12), Rick Slagmolen (13), Boas Miedema (13), Jasper Becht (12) en Inge Oosterom (13) WINNAAR 3e PRIJS

DIO BRANDO
DIO BRANDO

School: 't Ravelijn Inzender: Alicia Balgit (14)

BRAIN SUPPORT
BRAIN SUPPORT

School: ZuidWestHoek College Inzenders: Evelien Trieller (12), Sofie van der Velden (12)

1/28